Sådan skaber du tryghed hos din hvalp i den første tid i det nye hjem

BoligFritid.dk

Sådan skaber du tryghed hos din hvalp i den første tid i det nye hjem

En ny hvalp er et lykkeligt højdepunkt for en familie, men en stor omvæltning for hvalpen. Hvalpe er følsomme i deres socialiseringsperiode, og veterinærsygeplejerske anbefaler derfor tryghedsskabende feromoner.

De første 16 uger af en hunds liv er en overrumplende rutsjebanetur, der er med til at forme dens opfattelse af verden fremover. Ubehagelige såvel som gode oplevelser hænger ved resten af livet, og derfor er det vigtigt fylde hvalpen med så mange positive indtryk som muligt. Ifølge Katrine Hammer, der er veterinærsygeplejerske, hundetræner og certificeret Fear Free Professional er det derfor vigtigt at være på forkant med situationen og skabe trygge rammer, når hvalpen skal introduceres til sin nye tilværelse.

Hvad der er en lykkelig begivenhed for en familie, der skal have en ny hund, er en potentielt skræmmende oplevelse for hunden. Den bliver fjernet fra sine vante omgivelser, adskilt fra sin mor og søskende, og bliver placeret i et nyt miljø med nye dufte, lyde og mennesker. Det er i sig selv en voldsom omgang, som kun bliver værre af, at de fleste hvalpe skifter hjem midt i deres første frygtperiode, hvor de er allermest følsomme over for negative oplevelser, forklarer Katrine Hammer, der arbejder på Brøndby Dyreklinik.

Halsbånd med tryghed

Leverandør til veterinærbranchen, Ceva Animal Health, lancerer nu et hvalpehalsbånd med navnet Adaptil Junior, der afgiver en konstant mængde feromoner. Feromoner er et naturligt stof, som tæven udskiller fra området omkring mælkekirtlerne i månederne efter fødslen, som har en dokumenteret tryghedsskabende effekt på hvalpe.

– Halsbåndet afgiver feromonerne, når det opvarmes af hvalpens kropsvarme og det skal sidde på hvalpen hele tiden, undtagen hvis den bades. Det er meget enkelt at anvende og giver hunden samme tryghedsfølelse, som den er vant til fra sin mor.  Adaptil Junior hjælper hvalpen i den svære socialiseringsperiode og øger chancen for, at den vokser op som en afbalanceret hund, fortæller Lisbeth Jørgensen, Dyrlæge ved Ceva Animal Health.

Feromoner er fast værktøj

Ifølge Katrine Hammer er brugen af feromoner udbredt blandt fagpersoner, der arbejder med hunde, men der er stadig for få hundeejere, der anvender feromoner til at skabe tryghed i hjemmet eller i skræmmende situationer, som ved dyrlægen.

– Jeg arbejder rigtig meget med hunde, der er bange for at komme til dyrlægen. Derfor er feromoner et fast redskab i min værktøjskasse. Men jeg er overbevist om, at mange af disse angste hunde ville have haft glæde af at have fået feromoner forebyggende ved de første dyrlægebesøg. Hvalpe i den periode har brug for al den tryghed, de kan få, og det er derfor en god idé, at Adaptil Junior er målrettet hvalpe, så nye hundeejere bliver opmærksomme på, dette redskab. Jeg tror, at flere hvalpe på den måde får en tryg opvækst og en bedre oplevelse hjemme og hos dyrlægen, fortæller Katrine Hammer.

Hun påpeger at feromoner ikke er sløvende eller medicin, men et naturligt signalstof der giver minder om at ligge tæt op ad sin mor. Katrine Hammer har på eget initiativ iværksat Paws in Control, hvor hun gennem foredrag, facebookside, og nyhedsbreve forsøger at skabe bedre rammer for hunde, der har dyrlægeskræk. I kombination med træning, korrekt håndtering, kropssprog og i enkelte tilfælde medicin er feromoner en fast del af at skabe tryghed for en hvalp.

= = = = =

Kontaktpersoner

Lisbeth Jørgensen
Dyrlæge og teamleder, Companion Animal, Ceva Animal Health
(+45) 27 62 09 95
lisbeth.joergensen@ceva.com
print

robert

Kategorier

error

Kan du lide BoligFritid.dk så del budskabet