I en repræsentativ undersøgelse fra Codan Forsikring svarer hver femte (22 pct.) forælder, at deres børn ikke har en ulykkesforsikring. Og det reelle tal er formentlig højere, da mange (29 pct.) fejlagtigt tror, at deres børn automatisk er dækket af de voksnes ulykkesforsikring.
Camilla Amstrup, der er privatkundedirektør hos Codan, siger:
”Det er tankevækkende, at der stadig er så mange forældre, der ikke får sørget for ulykkesforsikring til deres børn. For hver fjerde forælder har inden for de sidste to år måttet en tur til lægen eller skadestuen med et barn, der var kommet til skade. Vi kan også se, at rigtig mange er i tvivl om reglerne, og hvad deres børns ulykkesforsikring egentlig dækker.”
Mange tror stadig, at kommunen dækker
Selv om det nu er syv år siden, at børn ikke længere blev dækket af kommunens forsikring i skoler og daginstitutioner, så er rigtig mange forældre stadig ikke klar over, at det er deres eget ansvar at tegne en ulykkesforsikring. Kun to tredjedele (62 pct.) er klar over dette.
”Vores børn tilbringer en stor del af deres vågne og aktive tid i skolen eller daginstitutionen, så tvivlen om reglerne på dette område er formentlig årsagen til, at mange ikke vælger at tegne en ulykkesforsikring for deres børn. Det er bemærkelsesværdigt, at vi efter så mange år uden dækning fra kommunen stadig har mange forældre, der tror, at deres børn er dækket af kommunens forsikring.” slutter Camilla Amstrup.
Typiske skader
Tal fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital viser, at knapt 194.000 børn i alderen 0-17 år i gennemsnit endte på skadestuen i Danmark som følge af en ulykke i perioden 2011-2015. Cirka 28 pct. Af alle de årlige ulykker sker i skole eller daginstitution. Se bl.a. rapporten ‘Børneulykker i Danmark‘ fra Statens Institut for Folkesundhed (2006).
Codans undersøgelse viser, at brud og forstuvninger/forvridninger er de hyppigste skader, mens hver fjerde af de forældre, der har været ude for skader på deres børn de seneste to år, har oplevet tandskader. Tallene fordeler sig således:
• Brud (fx Brækket arm/ben): 34%
• Forstuvning/forvridning: 33%
• Tandskade: 26%
• Sår: 20%
• Hjernerystelse: 7%
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet Epinion for Codan. Der er gennemført 1.256 interview med repræsentativt udvalgte forældre med hjemmeboende børn under 18 år. Undersøgelsen er gennemført som en webbaseret undersøgelse på Epinions Danmarkspanel Interviewene er gennemført i februar 2018.