Græs er – ligesom birk – en af de store pollensyndere. Rigtig mange danskere oplever høfebersymptomer, når der er pollen fra græs i luften.
Græs-sæsonen starter sædvanligvis i slutningen af maj og slutter omkring september. Sæsonen for græs er lang, fordi der findes mange forskellige arter af græs. De blomstrer på forskellige tidspunkter i løbet af sæsonen. Det er endnu ikke til at vide, hvor hård en sæson vi går i møde, men vi kan forvente, at sæsonen for græspollen typisk topper omkring Skt. Hans.
I dag er der blevet målt et pollental for græs på 13 i København og 5 i Viborg.
– Det er en tidligere sæsonstart for græspollen end normalt. Det skyldes det flotte majvejr, som har givet græsserne gode vilkår til at blomstre. Fortsætter det lune og gode vejr i de næste par uger, måler vi typisk store mængder græspollen, mens det ved køligt og regnfuldt vejr ofte er knap så slemt, siger Karen Rasmussen, biolog og leder af pollentællingerne i Astma-Allergi Danmark.
Pollenallergikere, som især reagerer på græs, bør derfor nu tage deres forholdsregler, så de kan nyde sommeren bedst muligt til trods for deres allergi.
Den gode nyhed for andre allergikere er, at sæsonen for birkepollen er ved at klinge ud. Der måles stadig birkepollen i luften, og vi risikerer nogle dage med pollen fra både birk og græs, men det forventes, at birketræerne snart har spredt deres sidste pollen i denne sæson.
Pollenallergi rammer alle aldre
Høfebersymptomer minder til forveksling om forkølelse, og det skaber tvivl hos mange, fordi det er svært at skelne.
Hvis man oplever en forkølelseslignende tilstand i pollensæsonen – og det ikke går over af sig selv – er det derfor en rigtig god idé at opsøge læge, for at finde ud af om man har høfeber, forårsaget af pollenallergi.
Det er især unge, der bliver ramt af pollenallergi. En undersøgelse viser, at gennemsnitsalderen for hvornår man første gang mærker symptomer på pollenallergi, er 22 år. Pollenallergien kan dog ramme i alle aldre, så det er vigtigt at være opmærksom på sine symptomer hele livet igennem.
Symptomerne kan også komme fra lungerne
Maj måned er højsæson for pollen, og det er i den anledning, at Astma-Allergi Danmark måneden igennem sætter fokus på sammenhængen mellem høfeber og astma med kampagnen Snot or not.
Op mod en million danskere lider af høfeber, der skyldes pollenallergi. De færreste er dog klar over, at der er en sammenhæng mellem astma og høfeber. Faktisk har hele 30 procent af alle med høfeber også astma.
Nogle oplever måske vejrtrækningsbesvær, følelsen af at være i dårlig form, hoste og trykken for brystet. Men da mange ikke er klar over sammenhængen, får de ikke den nødvendige behandling. Uden behandling kan man føle sig forhindret i at have en god og aktiv hverdag. Hvis man lider af høfeber, er det derfor vigtigt at sikre sig den rigtige behandling gennem udredning hos læge eller evt. speciallæge.
Astma-Allergi Danmarks Rådgivning sidder som altid klar til at hjælpe pollenallergikere gennem sæsonen på tlf. 43 43 42 99 fra mandag til fredag 9-12 og onsdag 16-18.
Astma-Allergi Danmarks pollenservices:
• Få Dagens Pollental – hent app’en: www.astma-allergi.dk/ditmobilepollental
• Få rådgivning på tlf. 43 43 42 99 fra mandag til fredag 9-12 og onsdag 16-18
• Få overblik over døgnets pollental og sæsonens forløb: http://hoefeber.astma-allergi.dk/pollengrafer
• Få dagens pollenmail: https://www.astma-allergi.dk/pollenmail
FAKTA: Symptomer på pollenallergi
Pollenallergi medfører typisk høfebersymptomer fra næse og øjne fra slutningen af januar til starten af september.
• Snue, nys og tilstoppet næse
• Røde og kløende øjne
• Rindende øjne, lysfølsomhed samt hævelse af øjenlåg og af øjenslimhinde
• Også astmasymptomer som hoste og vejrtrækningsbesvær kan skyldes pollenallergi
• Kløe i svælget og nogle gange kløe helt ud i ørerne samt træthed kan ligeledes være generende symptomer i sæsonen
• Symptomer på astma medfører symptomer fra lungerne: Fx åndenød, besværet vejrtrækning, hoste, trykken for brystet og hvæsende lyd på vejrtrækningen
Gode råd til dig med pollenallergi
Når der er sæson for pollen, er det umuligt helt at undgå de mikroskopiske pollenkorn, som florerer i luften. Derfor er det vigtigt, at man får den rette medicinske behandling for at holde symptomerne under kontrol. Du kan desuden følge disse gode råd til at mindske generne i hverdagen:
• Hold øje med Dagens Pollental og Dagens Pollenvarsling: https://www.astma-allergi.dk/dagenspollental
• Brug solbriller eller cykelbriller, så du får færre pollen i øjnene.
• Vask eller skyl dit hår inden sengetid, så du ikke får pollen med i seng.
• Tør dit tøj i tørretumbleren i pollensæsonen, så du undgår pollen i dit tøj og sengetøj.
• Luft ud tidlig morgen og sen aften, hvor der er færrest pollen i luften.
Læs mere om pollen og høfeber: http://hoefeber.astma-allergi.dk/
Læs mere om kampagnen Snot or not, der sætter fokus på sammenhængen mellem høfeber og astma: www.snotornot.dk