Er du blevet splitterravende tosset på din nabo over farven eller udformningen af jeres fælles hegn i skellet, og alle muligheder for at blive enige er udtømt, kan du som sidste udvej bestille et hegnssyn ved kommunen. Hvert år ender næsten 700 konflikter med at blive afgjort af en hegnsmand, der tropper op på villavejen. Yderligere 4000 uenigheder løses blot ved at tale med en hegnsmand. Ifølge Jens Nielsen, der er formand i Foreningen af Hegnsyn i Danmark, sker størstedelen af disser konflikter i foråret og sommeren.
– Uenighederne opstår som oftest i de måneder, hvor vi befinder os meget ude i haven. Og cirka halvdelen af konflikterne udspringer af uenigheder omkring, hvordan og hvor ofte hegnet skal vedligeholdes, siger Jens Nielsen.
Ifølge malingproducenten Flügger, der hvert år rådgiver tusindvis af danskere om farven på deres udendørs maling, er valget så fyldt med følelser, at det er let at træde naboerne over tæerne – for eksempel med en ellers velmenende ide om at oprette villavejens ”græske hus” i hvid og blå. Teknisk Chef i Flügger, Uffe Hansen, giver herunder sine bedste råd til at bevare både naboskab og friværdi, når du maler.
Servitutter og lokalplaner skal kontrolleres som det første, inden du svinger penslen. De kan indeholde krav til farvevalg og malingtyper. Vi oplever, at nogle gerne vil udfordre dem, og det er både synd for det samlede indtryk af området og kan være decideret ulovligt. Spørg i din kommunes tekniske afdeling, om der er krav til farvevalg i lokalplaner eller servitutter.
Tæt byggeri øger behovet for et ensartet og holistisk valg af farver. Et rækkehusbyggeri kan nemt komme til at ligne en regulær regnbue, hvis alle maler deres træværk i yndlingsfarven. Jeg har engang været ude ved et dobbelthus, hvor den ene halvdel var malet rød og den anden sandfarvet. Det er jo en skam, at de ikke har kunnet blive enige.
Bliv enige er mit ubestridt bedste råd. Tal med dine naboer og nå frem til en farveløsning, I alle kan blive enige om. Hos Flügger har vi en særlig kollektion af farver til udendørs arkitektur, som alle bygger på jordfarver. Generelt bør du være meget varsom med stærke pangfarver. Det kan i enkelte tilfælde godt gå an, men det er også lige her, at kimen til stridigheder med naboer ligger. Sørg for at undgå ekstreme kontraster i forhold til, hvordan resten af villavejen ser ud.
Historik og arkitektur kan være et hjælpsomt pejlemærke i forhold til valg af farver. En velvalgt farve kan understrege husets form og udtryk. Flügger har et stilhistorisk farvekort, der er den perfekte guide i forhold til at vælge den rigtige farve til alle typer af huse.
Private forbrugere har tendens til primært at tænke i slutresultatet med den fine overflade og flotte, nye farve. Men for at få et vellykket resultat, er processen og særligt rengøring essentiel, og her skal man gøre sig umage. Der skal vaskes, fjernes alger, og herefter skal alt løstsiddende materiale, såsom afskallet maling og løse træfibre fjernes. Et godt tip er at sætte noget kraftig tape godt fast og så hive det af. Så kan du se, hvor grundig du skal være med slibemaskine og skrabejern hele vejen rundt. Sidste skridt, inden du kan male er, at træet skal grundes.