Boligjagten er gået ind: 10 gode råd til at finde en lejebolig
Studiestart er årets travleste tidspunkt på lejeboligmarkedet. BoligPortal har over 19 års erfaring med lejere og udlejere, og vi ved, at det kræver en særlig indsats at få boligen i hus. Med disse gode råd skulle du gerne være klædt lidt bedre på til boligjagten.
De kommende studerende har netop fået svar på, hvor de skal studere efter sommerferien, og det betyder at jagtsæsonen for lejeboliger er skudt i gang. Især for førstegangs-boligsøgende kan lejeboligmarkedet virke som en jungle at begive sig ud i, og derfor giver BoligPortal 10 gode råd med på vejen til de boligsøgende.
-Vi ved, at jagten på en studiebolig i de større byer kan være vanskelig. Men både livet og boligmarkedet er fyldt med muligheder – og vi vil rigtig gerne hjælpe boligsøgende med at finde et sted at bo i den kommende studieby.Rådene er baseret på mere end 19 års erfaring i at hjælpe boligsøgende og udlejere med at finde hinanden i det helt rigtige match. Vi håber, at de kan inspirere og hjælpe til at finde drømmeboligen, siger Anders Hyldborg, adm. i BoligPortal.
- Forbered dig godt
Overvej nøje dine ønsker og krav til din studiebolig; hvad skal boligen indfri, og hvad kan du gå på kompromis med?
- Hold dig opdateret
Vær aktiv på boligportaler på nettet, på sociale medier, aviser, opslag, netværk, lav en video og del den med dine venner – og tænk ud af boksen.
- Søg bredt
Det øger dine chancer for at finde bolig, hvis du udvider søgekriterierne og også søger i pendlerafstand fra byen og uddannelsesinstitutionerne.
- Du må gerne tyvstarte
Efterspørgslen på studieboliger stiger i takt med at studiestart nærmer sig. Det kan derfor være en god idé at tyvstarte din boligsøgning, hvis du vil øge dine chancer, når det kommer til at finde den perfekte studiebolig.
- Tænk boligen som en midlertidig base
Det er de færreste, der bor i den samme studiebolig under hele deres uddannelse. Kortere fremleje af et værelse eller en lejlighed kan derfor være en god start.
- Flyt sammen med vennerne
Hvis du går sammen med andre om at søge studiebolig, så åbner markedet sig op med flere muligheder i takt med boligens størrelse og jeres fælles økonomiske rækkevidde.
- Sæt dig i udlejers sted
Sørg for at lave en god personlig beskrivelse, så udlejer kan fornemme ud fra din profil, om du kunne være den rette lejer.
- Sælg dig selv
Tænk din boligsøgning som en jobsøgningsproces; lav et godt cv (søgeprofil) og skriv en personlig og målrettet ansøgning, som lægger vægt på, hvorfor netop du er den rette lejer til boligen.
- Pas godt på dig selv
Se altid boligen, før du skriver under på noget, læs kontrakten grundigt igennem og overfør aldrig penge for depositum i kontanter eller til udenlandske pengeinstitutter. Hav i det hele taget altid din kritiske sans med, lad dig aldrig presse af en udlejer og se eventuelt BoligPortals fem råd til sikker boligsøgning.
- Søg rådgivning
Få altid et par ekstra øjne til at vurdere en lejebolig til en fremvisning eller til at se lejekontrakten igennem. Det kan være forældre, venner eller andre, og også BoligPortals kundeservice står klar til at rådgive og besvare spørgsmål.
5 råd til at undgå boligsnyd
- Betal aldrig husleje, forudbetalt leje eller depositum for en lejebolig, du ikke har set i virkeligheden.
- Hvis du er til fremvisning af en bolig, så spørg udlejer, hvem ejeren af lejeboligen er, og hvis udlejer ikke selv er ejeren, så bed om en skriftlig tilladelse til udleje fra ejer. Du kan selv slå en adresse op på www.boligejer.dk og se, hvem der ejer boligen.
- Hvis du er kunde ved en udlejningsside, så svar aldrig på anmodninger over mail eller sms om at oplyse dit brugernavn og kodeord, og forsøg så vidt muligt at have al kontakt med udlejer gennem udlejningssidens beskedsystem.
- Betal aldrig depositum kontant eller gennem Western Union. Det er et typisk træk for svindlere.
- Vær på vagt over for udlejere som skriver på engelsk, har et udenlandsk telefonnummer og/eller bor i udlandet. Det gælder især, hvis boligannoncen er skrevet på dansk.
- Brug din sunde fornuft. Vær opmærksom på, om der er der noget ved udlejeren eller annoncen, som virker mærkeligt. Det kunne for eksempel være en bemærkelsesværdigt lav husleje eller at udlejer er meget ivrig efter at udleje hurtigt.