Et ældre ægtepar skulle sælge billetter og kaffe. Det var planen i de tidlige stadier af projekt LEGOLAND hos Gotfred Kirk Christiansen, der er søn af LEGO grundlæggeren Ole Kirk Kristiansen.
”Planerne udviklede sig med tiden, og da LEGO Gruppen åbnede LEGOLAND Billund i 1968, forventede man, at 300.000 gæster ville lægge vejen forbi. Det blev anset for meget optimistisk, og det skulle også vise sig at blive meget langt fra realiteten. Allerede efter et par måneder var målet nået, og inden sæsonen var slut den 30. oktober, havde 625.000 gæster besøgt parken,” fortæller LEGOLAND direktør, Christian Woller.
Fra fabriksbesøg til forlystelsespark
I begyndelsen skulle LEGOLAND først og fremmest løse et problem på fabrikken. Mere end 20.000 gæster besøgte årligt den succesfulde virksomhed, og de var specielt interesserede i at se de mange, flotte LEGO modeller, man kunne opleve på fabrikken. Derfra opstod ideen til at lave en udstilling af LEGO modeller et andet sted end på selve fabrikken.
”Miniland var hele omdrejningspunktet i den originale plan for LEGOLAND, og vi ser det stadig som hjertet i LEGOLAND. Det er der, vi er fuldstændig unikke i forhold til andre forlystelsesparker, og det er fascinerende at se, hvordan vores gæster kan gå i timevis og se på de mange forskellige modeller, der er i Miniland,” siger Christian Woller.
Men selvom det først var planen, at et ældre ægtepar kunne servicere gæsterne alene, så blev det også langt fra det endelige resultat. Trafikskolen og LEGO Toget var også med helt fra starten, og indianerlejren, hvor børn og voksne også den dag i dag kommer og bager snobrød, var også en del af parken i 1968.
”LEGOLAND udviklede sig rigtig meget i parkens første år. Allerede i den anden sæson var der nye ting på programmet, da Indianerlejren blev udvidet med Ponyridning, og der kom flere nye udstillinger i Miniland. I 1971 kom to af nutidens gæstefavoritter således allerede til, da Minibådene og Kålormen blev introduceret,” siger Christian Woller.
En uforglemmelig oplevelse
Men det var ikke alene gjort med nye attraktioner og LEGO modeller. Allerede inden LEGOLAND blev en realitet var der fokus på at gæsterne skulle have en uforglemmelig oplevelse, når de besøgte parken:
”Voksne og børn skal have en uforglemmelig dag i LEGOLAND parken. De skal føle sig hensat til en helt anden verden,” skrev Gotfred Kirk Christiansen således i et brev til Arnold Boutrup i 1963 om sine indledende tanker om LEGOLAND. Arnold Boutrup var kreativ leder af opbygningen af LEGOLAND fra 1966, og han var sidenhen ansvarlig leder af parken og administrerende direktør helt frem til 1989. Og disse tanker lever videre i bedste velgående lidt mere end 50 år efter.
”Vi fokuserer rigtig meget på at give vores gæster en helt fantastisk dag i LEGOLAND, og vi træner alle vores medarbejdere i gæsteservice i børnehøjde. Derudover fokuserer vi rigtig meget på at skabe et univers, hvor børnenes LEGO klodser hjemme fra værelset er blevet levende og meget større, så det hænger rigtig godt sammen med de oprindelige tanker om LEGOLAND,” siger Christian Woller.
Flere LEGOLAND parker kommer til
LEGOLAND blev hurtigt en succes, og der blev kigget på flere muligheder for at lave LEGOLAND parker andre steder i verden.
”I 1996 åbnede LEGOLAND Windsor i England og blev den anden LEGOLAND park i familien skarpt efterfulgt af LEGOLAND Californien i USA, som åbnede tre år senere. Sidenhen er de fem øvrige parker kommet til, og i 2020 åbner den 9. LEGOLAND park i New York,” siger Christian Woller.
LEGOLAND vurderer, at der på sigt vil være mulighed for at have 20 LEGOLAND parker på verdensplan.
LEGOLAND bliver en del af Merlin Entertainments
I 2005 bliver de fire LEGOLAND parker i Billund, Windsor, Californien og Tyskland solgt til Merlin Entertainments, som driver en lang række forlystelsesparker verden over, og som blandt andet står bag Madame Tussauds™, SEA LIFE centrene, Heide Park i Tyskland og GARDALAND i Italien. Til trods for at LEGO ikke længere ejer LEGOLAND parkerne, så er der fortsat et meget tæt samarbejde.
”Vi har altid haft et meget tæt samarbejde med LEGO Gruppen – også efter vi blev solgt til Merlin Entertainments. Vi arbejder blandt andet tæt sammen med LEGO Gruppen om udviklingen af nye områder i LEGOLAND. Et godt eksempel på det er LEGO® NINJAGO® World, hvor vi tog udgangspunkt i et populært LEGO produkt og lavede en stor nyhed i 2016 med NINJAGO The Ride som den største attraktion,” siger Christian Woller.
Udover LEGO NINJAGO World blev der også udvidet med NINJAGO tematiseret overnatning på Hotel LEGOLAND. I 2017 kom der ligeledes 50 nye NINJAGO Hytter til på LEGOLAND Holiday Village. Det seneste skud på stammen er en helt ny LEGO NINJAGO 4D film, som fra i år kan opleves i 4D biografen LEGO Studios.
LEGOLAND med overnatning
I dag har alle otte LEGOLAND parker et fuldt tematiseret LEGOLAND hotel, hvor man udover at kunne overnatte som ninja på et LEGO NINJAGO værelse også kan sove som en ægte prinsesse eller som LEGO pirat.
”Vi skal faktisk helt tilbage til 1968 for at finde forløberen til det, vi i dag kender som Hotel LEGOLAND, og som er en vigtig del af alle otte LEGOLAND parker i dag. I 1968 åbnede Esso Motor Hotel lige ved siden af LEGOLAND parken, og det er det hotel, som ni år senere blev overtaget af LEGOLAND, og som senere kom til at hedde Hotel LEGOLAND,” siger Christian Woller.
Siden da er der sket rigtig meget. I 1981 blev gangbroen fra hotellet til LEGOLAND parken etableret, så gæsterne kunne gå direkte fra hotellet og ind i parken. Campingplads og vandrehjem, som i dag hedder LEGOLAND Holiday Village, blev overtaget fra FDM camping tilbage i 2013, og næste år åbner LEGOLAND portene til et helt nyt slotshotel, som er parkens hidtil største enkeltstående investering på over 200 mio. kr.
”Vores fornemste opgave er at skabe oplevelser, der kan suge børnene helt ind i de fantastiske universer, der opstår med LEGO klodsen. Når børnene kører fra slotshotellet, vil de ikke være i tvivl om, at de har boet på et ægte slot, der er fyldt til randen med eventyrstemning og LEGO magi,” siger Christian Woller.
Spændende fødselsdagssæson
Når man fylder 50 år, skal det naturligvis fejres, og i LEGOLAND er det heller ingen undtagelse. I lørdags tyvstartede man således festlighederne med en stor fødselsdagskoncert, og der vil være spændende fødselsdagsaktiviteter på programmet i hele juni måned.
”Alle børn, som besøger LEGOLAND i juni måned, får et skrabelod, hvor de for eksempel kan vinde et ophold på hotellet eller være en af de fire heldige vindere af hovedpræmien, som er LEGO produkter for 20.000 kr. Vi kommer også til at fejre LEGOLAND på dagen den 7. juni, og så slutter vi det hele af i slutningen af juni med at forsøge at bygge verdens højeste LEGO tårn sammen med vores gæster,” siger Christian Woller.