Fremleje uden lejekontrakt kan koste dig flere tusinde kroner

BoligFritid.dk

Fremleje uden lejekontrakt kan koste dig flere tusinde kroner

Grundet manglen på små boliger i studiebyerne er mange unge tvunget til at flytte sammen i deleboliger. Ifølge Akutbolig.dk er det vigtigt, at man slår koldt vand i blodet og ikke glemmer at få styr på det juridiske.

Bedre stillet med lejekontrakt

Det kan være fristende at fremleje et værelse, da der er flere økonomiske fordele ved at deles om huslejen og fællesudgifterne. Hvad mange glemmer er dog, at man forpligter sig på samme vis som udlejere til at overholde reglerne. Dette var tilfældet for Hjalte, der endte i Huslejenævnet og skulle betale 15.000 kr. til sin tidligere lejer.

“Jeg havde ikke undersøgt reglerne for fremleje på forhånd og tænkte ikke, at det var særlig vigtigt, da jeg fremlejede til en bekendt. Mit fokus var desuden på at have en lejekontrakt med den overordnede udlejer, så jeg var sikker på, at min roommate og jeg ikke blev snydt.”

Det er således ikke nok udelukkende at have en lejekontrakt med udlejeren af boligen. Lige så snart du fremlejer et værelse, forpligter du dig nemlig på samme vis som udlejeren – og din lejer kan derfor gøre dig ansvarlig, hvis huslejen er for høj, eller hvis du på anden vis ikke overholder reglerne for fremleje.

Det var netop den manglende lejekontrakt, der gjorde udfaldet, som betød at Hjalte fik en efterregning på 15.000 kr., som skulle betales til den tidligere lejer. Da Huslejenævnet skulle vurdere sagen, var den eneste dokumentation for betalt husleje nemlig den tidligere lejers overførsler. I disse indgik forbrugsomkostninger, men da dette ikke kunne dokumenteres gennem en lejekontrakt, blev huslejen vurderet som urimelig.

Hvad er en rimelig husleje?

Hjalte fik i 2016 fat i en delevenlig bolig på Frederiksberg, hvor han selv flyttede ind i på det ene værelse og fremlejede det andet. Den nye lejer var en bekendt, som var i bolignød på daværende tidspunkt. Da lejeforholdet begyndte, blev Hjalte og hans lejer enige om at dele huslejen samt forbrugsomkostningerne i boligen. Efter at have boet sammen et år, hvor lejeren kun en enkelt gang havde betalt sin husleje til tiden, valgte Hjalte at opsige lejeren for at flytte sammen med sin kæreste. Omkring udflytningen kontaktede lejer Hjalte og mente pludseligt, at huslejen havde været for høj, og han ville nu tage sagen til Huslejenævnet. Hvis du fremlejer et værelse, kan du derfor ikke regne med, at huslejen til den oprindelige udlejer er korrekt. Vurdering af husleje er generelt kompliceret, da adskillige faktorer om boligen og dens placering er afgørende for, hvordan du må fastsætte huslejen. Du kan mod betaling få huslejen forhåndsgodkendt ved Huslejenævnet. En sådan vurdering koster 514 kr., der er godt givet ud for at undgå klagesager og en eventuel tilbagebetaling til lejer.

Hjalte mener dog stadig, at der er mange fordele ved at fremleje, så længe man sørger for at have styr på lejekontrakten og de juridiske vilkår:

“Det er ikke så meget de 15.000 kr, som selvfølgelig er bitre penge at miste som studerende. Men det er derimod meget mere det, at jeg gav ham tillid som en ven, og jeg følte han misbrugte den fuldstændigt.”

Ifølge Akutbolig.dk er derfor vigtigt at sætte sig ind i de regler, der gælder for fremleje, inden man vælger at fremleje et eller flere værelser. Det kan gøres på informationssider såsom Lejeloven.dk. Så kan du ånde lettet op og ikke mindst undgå at få store efterregninger.

print

robert

Kategorier

error

Kan du lide BoligFritid.dk så del budskabet