Flere dyrker have på altanen – kom i gang med ekspertens bedste råd

BoligFritid.dk

Flere dyrker have på altanen – kom i gang med ekspertens bedste råd

I takt med en stigende interesse for havearbejde har urban gardening for alvor vundet indpas, og havearbejde er ikke længere forbeholdt haveejerne. 90 procent af den danske befolkning bor i byerne, og ligesom haveejerne ønsker flere og flere byboere at dyrke såvel grøntsager og krydderurter som blomstrende buske på altanerne. Det oplever de hos landets største havecenter, og til altanfolkets glæde er der tilmed en række fordele ved at dyrke på altanen frem for i haven.

– Der er en klar tendens til, at vi ikke vil undvære havelivets glæder, selv om vi for eksempel bor i lejlighed. Derfor må dyrkningen af blandt andet krydderurter og grøntsager foregå på altanen. Det giver selvfølgelig nogle pladsmæssige begrænsninger, men faktisk giver det ofte en lang række oversete muligheder og fordele at bruge altanen som have, siger Arne Persson, der er planteekspert i Plantorama, og uddyber:

– Altaner er typisk placeret, så de får så meget sol som muligt. Der er ofte gode læforhold, og husmuren afgiver godt med varme. Samtidig plantes der mest i potter, krukker og altankasser, hvor jorden opvarmes hurtigere end i en almindelig have, og lugearbejdet er til at overskue. Og så er det ikke for sent at komme i gang.

Haveeksperten giver her sine bedste tips til en optimal havedyrkning på altanen:

Tag udgangspunkt i de fysiske rammer

På altanen er der typisk ikke mange kvadratmeter at gøre med, og derfor kan det ud over at plante i krukker og altankasser være en god idé at tænke vertikalt og dyrke i reolsystemer, plantevægge, trappesystemer og lignende. Udover pladsen er det vigtigt at tage udgangspunkt i, hvor meget sol der er på altanen, da det er afgørende for, hvilke planter der vil trives.

Dyrk frugt og grønt

Hvis du har masser af sollys på din altan, kan du for eksempel dyrke tomater, agurker og chili, og hvis du har mulighed for at plante dem op ad en lun, solbeskinnet mur, øger du blot chancen for succes. Er der derimod mindre sol på din altan, kan du blandt andet plante rodfrugter, salat, spinat, rabarber og jordbær, der alle tåler en mere skyggefuld placering. Som tommelfingerregel kan afgrøder med store blade klare sig med mindre lys.

Dyrk krydderurter

Det er skønt at have krydderurter ved hånden til madlavning. De er hårdføre og nemme at passe, og de tåler som regel mere tørke end de fleste andre planter. Og så trives de på altaner med såvel sol som skygge. Prøv for eksempel med mynte, citronmelisse, oregano, timian, rosmarin, salvie, basilikum eller estragon.

Fordriv insekter med timian og rosmarin

Ikke mindst ved spiselige planter vil vi gerne undgå at bruge kemikalier og andre sprøjtemidler. Placér derfor krydderurter, der afskrækker flyvende insekter og larver, blandt dine grøntsager. Du kan blandt andet vælge citrontimian, lavendel, basilikum, citrongræs, krysantemum, rosmarin, duftgeranium og hvidløg, der alle er med til at holde de ubudne gæster fra fadet.

print

robert

Kategorier

error

Kan du lide BoligFritid.dk så del budskabet